Tak, skupienie powinno być na 25m nie większe niż 7mm (takie mam w najlepszej lufie), wtedy pozwala mieć na tarczy dużą ilośc Xów. Aby walczyć na podium, często każdy z zawodników ma tyle samo dziesiątek, ale walczą właśnie na trafienia centralne, czyli Xy.
Są zawodnicy, którzy mają skupienia na poziomie 6mm i były tarcze, że ktoś strzelił maksymalną ilość dziesiątek, czyli 25, a w śród nich maksymalną ilość Xów, czyli 25

To jest tak zwana tarcza maksymalna, więcej się nie da, czyli 250pk i 25X.
Tutaj filmik jak koleś trafia 250 pkt i 25Xów. Skupienie jest w okolicy 6mm
https://www.youtube.com/watch?v=TS0fFxALJrg
A czy jest sens? Ja lubię nie tyle mieć doskonały sprzęt, co szukać i dążyć do tego aby taki sprzęt mieć. Nie samo złapanie króliczka mnie pociąga, ale gonienie go. Wielu ludzi może powiedzieć, że sensu w tym nie ma, ale dla mnie jest niesamowita frajda z hobby, której mogę się po pracy oddać.
Jedni łowią ryby, inni zbierają znaczki, układają lego lub puzzle, a ja sobie skupuję, przerabiam i testuję lufy szukając tej doskonałej-najcelniejszej, która zrobi skupienie około 6mm na 25m i około 12mm na 50m. Oczywiście nie piszę tutaj o przypadkach, kiedy się trafi raz na jakiś czas, tylko o powtarzalnym takim skupieniu za każdym razem.