Chcę kupić jeden z tych karabinków: HW 85/85K, HW 95 lub HW 95 LUX i tylko tych ale nie znalazłem jakiejś jednoznacznej opinii, która osada z w/wym będzie najbardziej składna do strzelania z otwartych. HW 77 odpada.
Jest masę opisów na tym i innych forach ale w temaci osady, baki to tylko zdawkowe informacje że HW 95 LUX osada ambi, że baka HW95 zbyt niska do lupy tak, jak i HW 85 ... ale ile za niska - trochę czy sporo to nie znalazłem.
Zjadłem i zupę i jeszcze bigos, różnie formułowałem zapytania ale nie znalazłem jakichś konkretnych informacji - zresztą nie dziwię specjalnie się skoro praktycznie 100% użytkowników strzela z lupką.
Są tylko stwierdzenia "postrzelasz z otwartych", tyle to sam wiem ale czy złożę się jak należy czy trzeba kolbę założyć na ramię albo wsadzić pod pachę żeby porządnie prosto widzieć linię celowania. Żeby nie było ... budowa ciała jak typowy Homo (ledwie)Sapiens, wzrost na boso jakieś 173 więc składał się będę jak typowy Kowalski a nie jakieś małpie łapska i szyja żyrafy

Od razu zawężam temat - wyłącznie otwarte, wyłącznie te modele.
Są posiadacze każdego z tych karabinków a możliwe, że posiadający je wszystkie na raz, gdyby tak zechcieli podzielić się swoimi sugestiami, opiniami co niżej wyżej i w którym karabinku to byłbym wdzięczny.