Tak. Rowan i Archer to rzeźniki. Obaj wyłożyli duże nakłady na ucywilizowanie taktownej chinki.
Ich sprzęt stanowi 39% wiatrówki, więc to już prawie nowa wiatrówka. W zamian automatyczny magazynek. Lufa ta sama. Osadę też trzeba zmienić..
Wg mnie jest to opcja dla wąskiego grona, ponieważ przeważająca grupa użytkowników dozbiera cash, tak jak pisze Qbuś, do poziomu Najtańszej Kompletnej PCP Wolnej od (większych) Wad.
Z moich obserwacji wynika, że produkt Archer'a sprzedaje się głównie w dwóch krajach: UK & USA.
Natomiast magazynki (dane z brytyjskiego e baya, sprzedaż własna i komentarze u innych sprzedawców z innymi magazynkami) sprzedają się na całą Europę Kontynentalną, zwłaszcza na zachód i kraje skandynawskie. Wschód Europy rzadziej.
Kwestia CO2 jest oczywista. Celność i energia zależą od częstotliwości strzałów.
Magazynek oferuje zawrotną dla CO2 prędkość ładowania, jednak podstawowym założeniem jest minimalizacja czynności między strzałami. To tu jest wartość dodana.
Minimalizuje się je w celu uzyskania skupienia, więc strzela się wolno z jednego złożenia, powtarzalnie. (mnóstwo zręcznych strzelców ma już napęd PCP w QB)
Wiem, że dla wielu to wiatrówka rekreacyjna do puszek. Magazynek i tu się przyda.
Drugą ważną sprawą dla rozwoju tego magazynka jest ogromna ilość użytkowników tego miłego karabinka.
Rynek poszedł technologicznie do przodu i zostawił posiadaczy QB 78 i Crosmana 2250.
Dał im wybór zero-jedynkowy. Albo kupią nowy sprzęt z magazynkiem fabrycznym, albo zostaną z gołym czterotaktem.
Dlatego też wspomniany producent wprowadził swoją wersję zamka.
Trzecim założeniem jest brak inwazyjności w istniejący system. To dlatego ten sam magazynek pasuje do wielu czterotaktów.
Uznałem, że należy dokończyć temat w obliczu tego, co jest dostępne.
Fajnie, że praca wyszła.
Dziękuję wszystkim za uwagę, bo post był pisany od początku całego projektu (24 lut 2013) i wyszedł z tego ciekawy opis. 5 lat to kawał czasu. W 2013 robiłem zupełnie co innego.
Szkoda, że stare zdjęcia poznikały. Poszukam, jak znajdę to zamieszczę kluczowe fotosy.

Crosman 1377