Obrazek

Dyskusja o zawodach BenchRest

Dla miłośników strzelania do papieru
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

Re: Dyskusja o zawodach BenchRest

Post autor: Kacper_Potocki »

Rybnicki Benchrest - edycja wiosenna 2026 - 17 maja (niedziela)

Wystartowały zapisy na wiosenne zawody Benchrest w Rybniku. Termin zawodów 17 maja 2026, a zapisy do 13 maja 2026. Regulamin zawodów znajduje się pod tym linkiem: https://www.mks.rybnik.pl/images/zapros ... t_2026.pdf , a na zawody można się zapisać pod tym linkiem: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIp ... w/viewform

Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
Walther LG400 (x2) | Diana 75 (x2) | Steyr EVO10
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

Coś się dzieje w kwestii osady do Walthera LG400, kilka nowych fotek :)

Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

Walterek zaczął mi podczas strzału odbijać lewym powietrzem w stronę twarzy. Nie było to mocno jak był strzał na sucho, ale ze śrutem już było czuć. Oring na popychaczu miał strzelone kilka tysięcy śrutów u mnie, a nie wiadomo ile wcześniej. Kupiłem 4x1 wysokociśnieniowe, najtwardsze i miałem nadzieję, że wymiana pomoże. No ale nigdy tego nie robiłem i byłem przekonany, że to trzeba rozbierać i popychacz wyciągać. Ale udało się nie...

Wystarczyło lufę odkręcić i w jednym położeniu dało się naciągnąć nowy oring. Nie jak był w rynience, a jak już z niej wyjechał i był w położeniu, gdzie wchodziłby do portu lufy. Wtedy przez otwór w kostce od strony lufy dało się śrubokrętem go nałożyć. Jak porównywałem, to ten używany (na zdjęciu po lewej) był bardzo wyślizgany, gładki. Ten nowy (na zdjęciu po prawej) był odrobinkę chropowaty i podczas pierwszych kilka strzałów też przepuszczał. Ale te mikro-chropowatości się wytarły w ciągu 5 przesunięć, oring się ułożył, dałem odrobinę olejku silikonowego i wycieki powietrza zostały zatrzymane. Można dalej się bawić. Zdecydowanie ciaśniej wchodzi w lufę, czuć to podczas domykania. Wiem, że pierdoła, ale to moja pierwsza wymiana oringa na popychaczu.

Obrazek
.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

To już przedostatni raz, dziś potestuję ostatnią lufę, a od jutra koniec z testami, bo trzeba wreszcie którąś wybrać z tych dwudziestu przetestowanych i zacząć ćwiczyć pod zawody 17 maja w Rybniku.

Lufa #20 - 250 i 248 - Lufa od Anschutz 2001 PCA. Najpierw poszła do czyszczenia i było w niej dużo, mazistej smoły. Opiłków nie stwierdzono, lufę wyczyściłem pięknie. Potem poszła na chrono i lufa pokazała 238 m/s. Chciałem przepuścić przez nią kilkadziesiąt śrutów, więc wziąłem swoją najgorszą matrycę "66" 4,50 i strzelałem. Okazało się, że dziwnie śruty lecą w punkt - nigdy tak nie miałem. Już po 5 strzałach założyłem tarczę i zacząłem trafiać dziura w dziurę. To było dziwne, wziąłem więc inną matrycę "07" short i trafiałem dziura w dziurę. Wziąłem "57" short i to samo. Zacząłem pykać tarczę normalnie i wyrównałem swój najlepszy wynik w historii, czyli 250 i 18X. Dziwne, lufa po wyczyszczeniu od razu złapała optimum. No ale druga tarcza poszła już słabiej, bo były dwa odskoki i Xów sporo mniej. Wygląda na to, że tą lufę trzeba czyścić przed każdą tarczą i pyknąć 5 w powietrze i od razu strzelać. Ona koniecznie idzie do dalszych testów i kto wie, czy nie zabiorę jej do Rybnika. Ciekawa lufa...

Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

Ostatnia przetestowana przed serią zawodów. Od dzisiaj już tylko dopracowuję lufę, dopieszczam śruty i ćwiczę. Czy coś z tego wyjdzie? Sami zobaczycie. Natomiast karabiny się robią, więc raczej się nastawiam na 2027 rok, w tym roku to tylko taka zabawa. Za rok będę już strzelał ze sprzętu jaki docelowo majstruję.

Lufa #21 - 250 i 250 - Lufa od Anschutz 250 z roku 1979. Ta lufa jest tylko o rok młodsza ode mnie. Jest długa, bo ma 46cm. Jest bardzo gruba i ciężka. Osadziłem ją, ale bałem się, że te dwa robaczki jej nie podtrzymają bez ósemki, ale dają radę. Nie tylko same robaczki trzymają, ale też kostka portu jest super spasowana i trzyma. Miała trochę smaru, ale co gorsza miała rdzę. Po kilku razach się pozbyłem większości, ale jestem pewny, że muszę ją ponownie wyczyścić i pozbyć się całej rdzy.

Po wyczyszczeniu prędkość pokazała 240m/s. Zacząłem zerowanie i zauważyłem, że natychmiast złapała celność, na najgorszej matrycy. Już po 5 strzałach zacząłęm strzelać matrycą 57 i trafiała pięknie. W sumie zrobiłem 25 strzałó, upewniłem się, że trafia i poszedłęm pykać tarczki. Pierwsza 250 i 16X, druga 250 i 12X. Jest to zdecydowanie najlepsza lufa przerobiona przez Senia pod LG400. Ale co ciekawe, wziąłem potem matrycę zwykłego Exacta "19" i dalej waliła dziesiątki. Czyli nie tylko jest celna, ale nie jest wrażliwa na śrut. No to decyzja zapadłą, biorę ją za tydzień do Rybnika na zawody, a w tym tygodniu każdy dzień będę poświęcał, aby ją dobrze poznać. Wpierw wyczyszczę najdokłądniej jak umiem, nasmaruję i zobaczę jak szybko złapie optimum i po ilu strzałach spadnie prędkość.

Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
Awatar użytkownika
Mamutowicz
-#mamutowicz
-#mamutowicz

Post autor: Mamutowicz »

Całkiem nieźle to strzela.. :)
TX200 by Tony Leach + SS 10x42 - do lufy exact i heja na tor.. :)
Ps.
Zacząłem znowu szczelać..
Dam znać jak zacznę ftrafiać. :D
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

Odwiedził mnie dziś Piotr Targosz z grupy BR Polska z facebooka - z Warszawy jechał 4 godziny. Przywiózł Walthera LGM-2 na regulatorze Steyr i oryginalną lufę z LGM-2. Wcześniej strzelał u siebie, ale tylko na polu/dworze (w zależności czy małopolska czy reszta świata). Więc mówił, że nie ma pojęcia co lufa pokaże i że jest trochę zdenerwowany, bo może okazać się słaba. No to uspokajałem, że LGM-2 ma bardzo dobre lufy i na pewno nie będzie tragedii.

Wpierw porządnie ją wyczyściliśmy, nie byłą brudna, wyleciał jeden opiłek. Naoliwiliśmy. Potem strzeliliśmy z 15 razy próbne z zerowaniem wstępnym i od razu zaczęła trafiać dobrze na matrycy "57" short, więc przeszedłem na tarczę. Pierwsze 3 rzędy poszły pięknie, sporo Xów, reszta same dyszki, ale kolejny rządek odskoki na dół. Już byłem trochę zdezorientowany, ale okazało się, że powietrza mało i zeszło poniżej 80 bar i stąd te odskoki. Trochę odetchnąłem, napełniłem kartusz i strzeliłem dwa komplety. Piotr miał resztę shorta "57", więc spytałem czego ma najwięcej, to powiedział, że shorta "35". Wyzerowaliśmy pod tę matrycę i też walnęła komplet. Potem stwierdziłem, że zobaczymy klasycznego exacta "19", wyzerowałem i kolejny komplet. Po 4 kompletach i ani jednym odskoku wiedziałem, że ma świetną lufę. Wtedy Piotr poprosił, aby wziąć średnia matrycę, więc wziąłem klasycznego exacta "52" z tego roku i strzeliła kolejny komplet. Czyli 5 kompletów pod rząd - ta lufa może walczyć z najlepszymi. Teraz tylko nauka wiatru. Na koniec wyzerowaliśmy pod "35" shorta, aby był pewny, że trafia. Ustawiłem też 5 zapałek i Piotr strącił je wszystkie - wpierw moim karabinkiem, a potem swoim i shortem "35".

Spotkanie bardzo fajne, w sumie strzelaliśmy ponad 3 godziny. W tej chwili jak pisze tego posta, to dociera do domu.

https://youtu.be/1EUkUYQaQnY

Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek