Tawerniana Aukcja Charytatywna III EDYCJA

Obrazek


Obrazek


Obrazek

Haenel 312 - problem z zaczepem tłoka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dude
Posty: 1248
Rejestracja: 28 kwie 2006, 14:24
Lokalizacja: Gniezno/Poznań
Kontakt:

Haenel 312 - problem z zaczepem tłoka

Post autor: Dude » 02 sie 2008, 15:56

Witam!

Proszę o pomoc. Od jakiegoś czasu nie mogę się uporać z usterkę dręczącą mojego Haenela 312. Jest nią przeskakujący zaczep tłoka. Po naciągnięciu słychać, że mechanizm spustowy poprawnie zaskakuje natomiast po puszczeniu dźwigni naciągu tłok niestety przeskakuje i zatrzymuje się na grzechotce. Można spróbować naciągnąć go z powrotem, jednak następuje to już z większym oporem. Na drodze eksperymentu sprawdziłem, że w tym czasie mechanizm spustowy jest cały czas napięty (zapadka trzymająca tłok jest cały czas podniesiona). I tak można próbować i z trochę większą siłą naciągać karabinek, mechanizm spustowy będzie cały czas napięty a i tak nic z tego nie będzie.
Rozbiórka nie wykazała żadnych widocznych uszkodzeń - trzpień tłoka wydaje się być prosty, zapadki nie wytarte a mechanizm spustowy działa prawidłowo. Próbowałem trochę podszlifować współpracyjące powierzchnie, ale moje pilniki nie dały rady bardzo twardej stali.

Poradźcie coś!

Dla ułatwienia może trochę zdjęć:
Obrazek
(zaznaczenie przypadkowe)

Obrazek

Obrazek

Maruda
Posty: 921
Rejestracja: 20 lut 2007, 13:49
Lokalizacja: Józefów

Post autor: Maruda » 02 sie 2008, 16:17

A nie masz minimalnych luzów na bolcach. Ze zdjęcia wynika, że jest ich kilka. Po zsumowaniu może się okazać, że zapadka za mało wchodzi w wycięcie trzpienia tłoka.

Awatar użytkownika
Dude
Posty: 1248
Rejestracja: 28 kwie 2006, 14:24
Lokalizacja: Gniezno/Poznań
Kontakt:

Post autor: Dude » 02 sie 2008, 16:32

Wydaje mi się że znaczący może być jedynie luz na głównej zapadce... Na boki owszem są. Jednak miałem je zawsze a do tej pory jakoś nie powodowały żadnych problemów. Bardziej znaczące wydają sie być luzy góra-dół jednak są one bardzo małe i nie sądzę by z czasem znacząco powiększyły się do tego stopnia by uniemożliwić napięcie. (Na tej drugiej zapadce na zdjęciu to nie jest luz tylko fazowanie dało taki cień.) Kurde no sam już nie wiem...

Maruda
Posty: 921
Rejestracja: 20 lut 2007, 13:49
Lokalizacja: Józefów

Post autor: Maruda » 02 sie 2008, 16:35

A może trzpień tłoka się minimalnie wygiął. Ja spróbowałbym go lekka nagiąć. To dodatkowe naciąganie powoduje jego dalsze odgięcie. Tak mi się wydaje.
Podobnie miałem w B2, tylko w niej cały spust to jest jeden element : języko-zapadka.

Awatar użytkownika
Dude
Posty: 1248
Rejestracja: 28 kwie 2006, 14:24
Lokalizacja: Gniezno/Poznań
Kontakt:

Post autor: Dude » 02 sie 2008, 18:40

Dogiąłem ten trzpień. Działa, aczkolwiek ociera trochę o otwór w prowadnicy. Póki co tak to zostawię (przynajmniej pewnie łapie), a z czasem może trochę odegnę albo jeżeli znowu się zepsuje to napawam większy ząbek na trzpieniu. Niemniej dziękuję Zygmuncie za naprowadzenie na rozwiązanie mojego problemu. :)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość