Ale jesteś moderatorem, a taka funkcja niestety zobowiązuje do tego o czym ja pisałem wcześniej, i o czym napisał RedNie jestem wychowawcą w przedszkolu żebym świecił przykładem. Mylicie pojęcia.
ble ble
Funkcja moderatora zobowiązuje do dawania dobrego przykładu a osobiste animozje czy krzywdy wyrządzone na psychice przez nauczycieli zostaw dla siebie albo zgłoś do prokuratury bo pewne sprawy nie ulegają przedawnieniu.
Szanuję Cię, ale czy będę miał do ciebie zaufanie jako moderatora? - To tylko zależy od Ciebie, wszyscy mamy świadomość że nikt nie jest nieomylny ale niewielu potrafi przyznać się do błędu i wyjść z takiej sytuacji z twarzą.
Szanuję Cię, ale czy będę miał do ciebie zaufanie jako moderatora? - To tylko zależy od Ciebie, wszyscy mamy świadomość że nikt nie jest nieomylny ale niewielu potrafi przyznać się do błędu i wyjść z takiej sytuacji z twarzą.
Szczery jestem, uprzejmy bywam
Μολων λαβε
Μολων λαβε
- Starszy_Pan
- Posty: 755
- Rejestracja: 27 maja 2008, 18:23
- Lokalizacja: Warszawa Śródmieście
- Kontakt:
No to liczymy na kolejne przepisy....Crvena Zvezda pisze:......no ale jako były nauczyciel mam cierpliwość anielską
Grupa "Beaver"
www.hftbeaver.org/hft
www.hftbeaver.org/hft
OT:
Uważam , że to powinno zostać załatwione między moderatorem i userem ,a nie roztrzepywane na całe foru w dodatku w temacie który został stworzony przez administratora w innym celu
Nie ma co więcej nabijać postów , takie jest moje zdanie
Uważam , że to powinno zostać załatwione między moderatorem i userem ,a nie roztrzepywane na całe foru w dodatku w temacie który został stworzony przez administratora w innym celu
taki regulamin tego pod forum1. Umieszczamy tylko i wyłącznie przepisy sprawdzone przez nas osobiście
2. Zamieszczamy tylko zdjęcia własnego autorstwa (zdjęcia z przygotowań oraz gotowego dania)
3. Wszelkie linki oraz przepisy i zdjęcia zerżnięte z internetu będą USUWANE
4. Jeden temat - jeden przepis.
5. Tytuły tematów mają być CZYTELNE (w miarę pełna nazwa dania)
To chyba tyle
Pozdrawiam
T.
Nie ma co więcej nabijać postów , takie jest moje zdanie
ROZBROJONY
Cóż to za przepychanki słowne! Co za łapanie się za słówka! Na moim (I ew. Tomka, czasami) forum??
Zwłaszcza zachowanie kolegi mrk jest karygodne! Kolego mrk, co prawda się nie znamy (i nigdy w życiu nie rozmawialiśmy), ale sprawiasz wrażenie nieułożonego, młodego człowieka w nieokreślonym wieku, płci i zawodu, który łatwo znajomych sobie nie zjedna!
To samo dotyczy kolegów Jaro, oraz Red - jeśli dobrze zdołałem odczytać nicki
Zwłaszcza zachowanie kolegi mrk jest karygodne! Kolego mrk, co prawda się nie znamy (i nigdy w życiu nie rozmawialiśmy), ale sprawiasz wrażenie nieułożonego, młodego człowieka w nieokreślonym wieku, płci i zawodu, który łatwo znajomych sobie nie zjedna!
To samo dotyczy kolegów Jaro, oraz Red - jeśli dobrze zdołałem odczytać nicki
Marcin chcesz bana za you?
- Starszy_Pan
- Posty: 755
- Rejestracja: 27 maja 2008, 18:23
- Lokalizacja: Warszawa Śródmieście
- Kontakt:
Panowie :!
Przepraszam autora, ale poprawiłem jego pracę
Przepraszam autora, ale poprawiłem jego pracę
(...) z czego na kilogram ew wielokrotność mielonego wołowo-wieprzowego wydajemy 12,8 zeta,(...), a w ostateczności na piwo.
Mięso MUSI być dobrego gatunku, na Bałkanach w zależności od wyznania stosuje się albo jagnięcinę, baraninę, wołowe i mieszane.
Mięso przyprawiamy:
- dwiema łyżkami słodkiej papryki, (najlepsza Kotanyi,ew hiszpańska Asta i każda z krajów arabskich, za zastosowanie Kamis grozi sezonowy towarzyski odstrzał (...))
- ostra papryka to jedna płaska łyżeczka-uwaga na różne stopnie ostrości,
- łyżeczka mielonego rozmarynu,
- 4 roztarte ząbki czosnku,
- pieprzu płaska niepełna łyżeczka.
- sól ...należę do mniejszości używającej soli w ilościach niezauważalnych dla ludzkiego oka, choć czasem odczuwam braki i sypnę, w przypadku używania większej ilości innych przypraw sól w nadmiarze staje się zbyteczna tym bardziej ze w tym przypadku podczas grillowania zachodzą procesy zmieniające skład chemiczny mięsa itd.
- do całości dodajemy zmieloną cebulę. Serbowie siekają ,ja w knajpie nie miałem na to czasu, poza tym w Polsce w porze obiadowej nie każdy po nadgryzieniu mięsa lubi czuć zdecydowany smak tego warzywa.
- dodatkowo zmielona czy zmiksowana cebula ułatwia wyrabianie, co czynimy z radością dodając trochę oleju , oliwy w przypadku przewagi wołowiny -gdyby mięso zbytnio kleiło się. Wieprzowina jest bardziej tłusta.
Chcąc mięso przyprawić dnia poprzedzającego ucztę, możemy trochę zmniejszyć ilość ostrej papryki i pieprzu.
Kilka słów o grillowaniu.
Najważniejszym elementem każdego rusztu jest...suszarka do włosów.To wersja dla leniwych/ dzień dobry /, ponieważ tzw dmuchanie , wachlowanie i tego typu inne nudne czynności skutecznie zakłócają towarzyszące degustacje....Po rozpaleniu uruchamiamy suszarkę i ona robi całą robotę jak w kuzni.
Pod żadnym pozorem nie stosujmy rozpałek typu płyny itd, nie jestem jakoś wyjątkowo ekologiczny , ale chodzi o nasze zdrowie i przede wszystkim smak.Parę drewienek wystarczy by węgielki zajęły się-dalej suszarka.
Z mięsa formujemy kulki o wadze ok 15 20 dag które po spłaszczeniu kładziemy na rozgrzanego grilla , można ruszt potraktować pędzelkiem z olejem. Zbyt cienko uformowana pljeskavica rozpadnie się ,idealna grubość do zapamiętania to taka , dzięki której mięso z wierzchu jest przypieczone w środku soczyste.
Grill nie powinien dymić grilujemy na żarze a nie wędzimy, poza tym południowcy nie spędzają godzin przy dymiącym ruszcie tylko przy zastawionym stole.
Mały trick-chcąc podrażnić nozdrza sąsiadów rozkruszamy na węgielki trochę liścia laurowego i ziarnka rozmarynu.Efekt taki ze te ładniejsze sąsiadki jak lunatyczki w stadnym amoku idą jak ćma .Zapach niebiański.To tyle na teraz.
Miło mi że mój wpis wywołał jakieś zainteresowanie. Jak palce odpoczną to podam przepis na sałatkę marokańską z papryki cebuli czosnku na oliwie.
Aha do pljeskavicy podajemy np pepperoni ajvar, białe pieczywo , byle nie wynalazki typu ' kukurydzowa ' sałatka, to zostawmy na przyjęcie dla egzaltowanych panienek.
WAŻNE -Serbowie grillowane mięso podają na lekko posolonej siekanej cebuli-rewelacja!!!!!
Sharp 1210+Barska 3-12x40 AO, Iż61 CPR* + CCCP, Gamo Compact, Walther CP99 GL
rifleman pisze:Chłopie weź to ogarnij w akapity jakie bo porzygać się idzie do tego tasiemca.
Za coś takiego normalny użytkownik dostałby warna. Przecież to są wyzwiska i prowokacje.rifleman pisze:uuuuu... uczyciel wpadł i będzie po kątach zaraz rozstawiał.
Nie to nie łachy bez.
Regulaminu i innych to Ty nie czytałeś, no, ale przecież TY wiesz najlepiej.
Spadam stąd, bo głupota aż bije.
Tak więc skoro autor tematu dostał warna za ODPOWIEDŹ na zaczepki, to dlaczego nie dostanie warna ten który zaczął?
Jak nie potrafisz utrzymać swoich nerwów na wodzy, to dawaj swoje posty do przeczytania komuś, zanim je wyślesz. Albo zapisuj, czytaj za jakiś czas i dopiero wtedy publikuj
Kupa złomu i trochę szczęścia
-
- Posty: 19
- Rejestracja: 07 lip 2012, 9:30
..jak napisałem w mailu do ' tomaschka30w berecie ' niniejszym dziękuję za męskie podejście i wyciągniętą dłoń.Nie czuję urazy i by zamknąć temat czułem tylko zdziwienie.Ale do sałatki.
Czego nie należy zrobić , chcąc zrobić marokańska sałatkę ?
W ogóle nie należy robić marokańskiej sałatki... nie mając podstawowej a tak charakterystycznej przyprawy dla całego Maghrebu jaką jest kmin rzymski-kumin.
Kilogram czerwonej i kilogram zielonej grilujemy , tak by dość mocno przypalić skórkę.
W zimie, kiedy grill śpi czynimy to samo na blasze na kuchence.Następnie wkładamy paprykę do woreczka by zmiękła i tym samym łatwiej było usunąć gorzką z natury materię skórkę
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy 4 cebule, po paru dłuższych minutach dodajemy paprykę, /dwa do zera dla naszych siatkarzy / i przyprawiamy dwiema łyżkami dobrej papryki Kotanyi.
Proszę nie żałować na paprykę warto!!!/
Łyżeczkę papryki ostrej i imbiru, soli i cukru dodajemy mało i kilka razy w trakcie, kminu rzymskiego wraz z 5 posiekanymi ząbkami czosnku dajemy w tym samym czasie i natychmiast 2 puszki siekanych pomidorów bez skórki.W sezonie smacznych gruntowych ok 1 kg.Całość ma mieć konsystencje leczo.
Dominujące smaki powinny na przemian przypominać imbir , słodkość papryki w oliwie zaprawionej odpowiednia ilości cukru , czosnek z cebula choć ta trochę gubi się no i KUMIN.
Na sam koniec posypujemy zielona pietruszka.
Oliwę można mieszać z olejem dla większej ekonomii potrawy, co nie umniejsza jakości smaku.
Tak zwane knyfy , całość nie może przypalać się w garnku, jednak wody należy dodać z umiarem, lepiej niech pływa w oleju.Podajemy z białym pieczywem białe wino.
Sałatka w lecie zastąpi obiad.
Służę pomocą w kwestiach nawigacji gdzie nabyć przyprawy itd.
.. bez złośliwości , ale się naakapitowałem-to moja słaba strona-uwagi przyjąłem i poprawię.
Czego nie należy zrobić , chcąc zrobić marokańska sałatkę ?
W ogóle nie należy robić marokańskiej sałatki... nie mając podstawowej a tak charakterystycznej przyprawy dla całego Maghrebu jaką jest kmin rzymski-kumin.
Kilogram czerwonej i kilogram zielonej grilujemy , tak by dość mocno przypalić skórkę.
W zimie, kiedy grill śpi czynimy to samo na blasze na kuchence.Następnie wkładamy paprykę do woreczka by zmiękła i tym samym łatwiej było usunąć gorzką z natury materię skórkę
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy 4 cebule, po paru dłuższych minutach dodajemy paprykę, /dwa do zera dla naszych siatkarzy / i przyprawiamy dwiema łyżkami dobrej papryki Kotanyi.
Proszę nie żałować na paprykę warto!!!/
Łyżeczkę papryki ostrej i imbiru, soli i cukru dodajemy mało i kilka razy w trakcie, kminu rzymskiego wraz z 5 posiekanymi ząbkami czosnku dajemy w tym samym czasie i natychmiast 2 puszki siekanych pomidorów bez skórki.W sezonie smacznych gruntowych ok 1 kg.Całość ma mieć konsystencje leczo.
Dominujące smaki powinny na przemian przypominać imbir , słodkość papryki w oliwie zaprawionej odpowiednia ilości cukru , czosnek z cebula choć ta trochę gubi się no i KUMIN.
Na sam koniec posypujemy zielona pietruszka.
Oliwę można mieszać z olejem dla większej ekonomii potrawy, co nie umniejsza jakości smaku.
Tak zwane knyfy , całość nie może przypalać się w garnku, jednak wody należy dodać z umiarem, lepiej niech pływa w oleju.Podajemy z białym pieczywem białe wino.
Sałatka w lecie zastąpi obiad.
Służę pomocą w kwestiach nawigacji gdzie nabyć przyprawy itd.
.. bez złośliwości , ale się naakapitowałem-to moja słaba strona-uwagi przyjąłem i poprawię.
-
- Posty: 19
- Rejestracja: 07 lip 2012, 9:30
Re: Odp; pljeskavica serbska
Oko pisze:rifleman pisze:Chłopie weź to ogarnij w akapity jakie bo porzygać się idzie do tego tasiemca.
To co Pan napisał, ani dowcipne, ani prawdziwe, a na pewno niegrzeczne.
Autor, jeśli ma ochotę może rzecz całą napisać choćby wierszem. Ważne by było to napisane
w miarę poprawną polszczyzną. Co zaś się tyczy rozwlekłości tekstu, tłumaczę sobie to w ten sposób, że autor chciał, aby jego przepis był dokładny, zaś produkt grillowania był naprawdę udany.
Tak na marginesie, to zawsze można poprosić o ........
Dzięki za przepis.
Przepis świetny, nie omieszkam go wypróbować w najbliższym czasie. Piwko już sączę na to konto.
Co by Pan powiedział na to, aby ''kotleciki'' przed położeniem na ruszcie i w trakcie pieczenia smarować wcześniej przygotowaną bejcą.
mielonego mięsa raczej nie bejcuje się to tak z natury rzeczy , bo konsystencja raczej nie temu służy,Bejca musi trochę utrzymać się na powierzchni , oczywiście wchodząc we włókna
Zapraszamy do naszego kącika '' Centrum przywitań '' i liczę, że przedstawi się Pan nam również z imienia i coś więcej o sobie napisze.
[ Dodano: Nie 08 Lip, 2012 21:29 ]
Rezorp23 pisze:Kolego taka mała rade (zupełnie bez żadnych złośliwości) było by miło gdybyś przy następnym przepisie najpierw wymienił składniki a potem napisał wykonanie Ale i za taką formę przepisu dziękuję
Aaa jak możesz to dopisz w profilu imię.
składniki 1 kg mięsa ,dwie cebule, 4 /mozna wiecej / ząbki czosnku ,papryka słodka 1-2 łyżki ,mielony rozmaryn,ostra papryka pieprz ok 1 płaskiej sól na wyczucie.Pozdrawiam Piotr
Naprawdę soory , ale nic nie rozumiem z tegoCzego nie należy zrobić , chcąc zrobić marokańska sałatkę ?
W ogóle nie należy robić marokańskiej sałatki... nie mając podstawowej a tak charakterystycznej przyprawy dla całego Maghrebu jaką jest kmin rzymski-kumin.
Kilogram czerwonej i kilogram zielonej grilujemy , tak by dość mocno przypalić skórkę.
W zimie, kiedy grill śpi czynimy to samo na blasze na kuchence.Następnie wkładamy paprykę do woreczka by zmiękła i tym samym łatwiej było usunąć gorzką z natury materię skórkę
Co grillujemy kmin ???? . raczej się go nie da grillować !nie mając podstawowej a tak charakterystycznej przyprawy dla całego Maghrebu jaką jest kmin rzymski-kumin.
Kilogram czerwonej i kilogram zielonej grillujemy , tak by dość mocno przypalić skórkę.
Domyślam się , że chodzi o paprykę tylko że nie jest to nadmienione w powyższym tekście
Łyżeczkę papryki ostrej i imbiru, soli i cukru dodajemy mało i kilka razy w trakcie, kminu rzymskiego wraz z 5
Co w trakcie ?????
Dalej zdanie bez składu !!
Nie bronie i nie oceniam moderatora , ale ja nic z tego nie kumam
Przepraszam sam nie jestem wybitnym polonistą i nie raz dostałem upomnienia za pisownie itd . Ale ten post napisany jest tak jakby się autorowi nie chciało
POZDRAWIAM
ROZBROJONY
-
- Posty: 19
- Rejestracja: 07 lip 2012, 9:30
wolf116 pisze:Naprawdę soory , ale nic nie rozumiem z tegoCzego nie należy zrobić , chcąc zrobić marokańska sałatkę ?
W ogóle nie należy robić marokańskiej sałatki... nie mając podstawowej a tak charakterystycznej przyprawy dla całego Maghrebu jaką jest kmin rzymski-kumin.
Kilogram czerwonej i kilogram zielonej grilujemy , tak by dość mocno przypalić skórkę.
W zimie, kiedy grill śpi czynimy to samo na blasze na kuchence.Następnie wkładamy paprykę do woreczka by zmiękła i tym samym łatwiej było usunąć gorzką z natury materię skórkę
Co grillujemy kmin ???? . raczej się go nie da grillować ! 1kg papryki czerwonej i zielonej grilujemy, kminem doprawiamynie mając podstawowej a tak charakterystycznej przyprawy dla całego Maghrebu jaką jest kmin rzymski-kumin.
Kilogram czerwonej i kilogram zielonej grillujemy , tak by dość mocno przypalić skórkę.
Domyślam się , że chodzi o paprykę tylko że nie jest to nadmienione w powyższym tekście
fakt, może trochę zbyt szybki tekst. 1 łyżeczka imbiru,ostrej papryki, kminu rzymskiego, pieprzu połowę tej ilości a soli i cukru dodajemy sukcesywnie w trakcie tak by balans zachować .Zwolnię tempo i będę pisał bardziej przejrzyścieŁyżeczkę papryki ostrej i imbiru, soli i cukru dodajemy mało i kilka razy w trakcie, kminu rzymskiego wraz z 5
Dalej zdanie bez składu !!
Nie bronie i nie oceniam moderatora , ale ja nic z tego nie kumam
Przepraszam sam nie jestem wybitnym polonistą i nie raz dostałem upomnienia za pisownie itd . Ale ten post napisany jest tak jakby się autorowi nie chciało
POZDRAWIAM
Odp;pljeskavica serbska
Szanowne Koleżanki i Koledzy !
W najczarniejszych snach nie przyśniłoby mi się, że proponując i prosząc Tomaszka30 o utworzenie
działu ‘’Pitraszenie na e-tawernie.pl'' , powstanie przyczynek do swarów i co tu dużo mówić mało kulturalnych zachowań o co ? O ironio o zamieszczone tam przepisy kulinarne. No cóż, ale były to czasy innych moderatorów (jeśli się nie mylę) i różne ‘’przewiny’’ można by im zarzucić, ale z pewnością nie brak znajomości zasad kulturalnego zachowania. Moim zdaniem brak obycia i nieznajomość zasad Savoir Vivre, nie jest usprawiedliwieniem, ale raczej przejawem nieokrzesania i nieuctwa. Nieprzestrzeganie tych reguł zawsze rodzi oburzenie i dezaprobatę osób kulturalnych. Powoływanie się zaś, na regulamin ma się ni jak do treści w nim zawartych, a tam w dziale II pkt. 2a jak byk, jest napisane jakie zwroty są nie dopuszczalne.
Co się tyczy postaw wazeliniarskich, no cóż są one obecne wszędzie i od zawsze i u mnie budzą jedynie pusty śmiech oraz politowanie. Tacy liczą, że coś im skapnie z pańskiego stołu, a i w ciepełku pryncypała też można się ogrzać. To tyle, bo niewarci oni nawet tych dwóch zdań.
Zatarg powinien zakończyć admin i więcej nie powinny zdarzać na tym forum takie sytuacje.
Posty proponuję wywalić do kosza.
Ze swej strony przepraszam kol. Crvena Zvezda za to, że spotkała go na tym forum niezasłużona przykrość. Proszę mi wierzyć większość, znakomita większość userów to ludzie wysokiej kultury
i po tym przykrym doświadczeniu z pewnością następne pańskie wejścia i kontakty spotkają się już dużą sympatia. Szkoda by było, po tym w gruncie rzeczy marginalnym incydencie, aby Pan nas opuścił. Proszę dać nam i sobie szansę. Jestem dobrej myśli, będzie dobrze.
Pozdrawiam serdecznie Oko
W najczarniejszych snach nie przyśniłoby mi się, że proponując i prosząc Tomaszka30 o utworzenie
działu ‘’Pitraszenie na e-tawernie.pl'' , powstanie przyczynek do swarów i co tu dużo mówić mało kulturalnych zachowań o co ? O ironio o zamieszczone tam przepisy kulinarne. No cóż, ale były to czasy innych moderatorów (jeśli się nie mylę) i różne ‘’przewiny’’ można by im zarzucić, ale z pewnością nie brak znajomości zasad kulturalnego zachowania. Moim zdaniem brak obycia i nieznajomość zasad Savoir Vivre, nie jest usprawiedliwieniem, ale raczej przejawem nieokrzesania i nieuctwa. Nieprzestrzeganie tych reguł zawsze rodzi oburzenie i dezaprobatę osób kulturalnych. Powoływanie się zaś, na regulamin ma się ni jak do treści w nim zawartych, a tam w dziale II pkt. 2a jak byk, jest napisane jakie zwroty są nie dopuszczalne.
Co się tyczy postaw wazeliniarskich, no cóż są one obecne wszędzie i od zawsze i u mnie budzą jedynie pusty śmiech oraz politowanie. Tacy liczą, że coś im skapnie z pańskiego stołu, a i w ciepełku pryncypała też można się ogrzać. To tyle, bo niewarci oni nawet tych dwóch zdań.
Zatarg powinien zakończyć admin i więcej nie powinny zdarzać na tym forum takie sytuacje.
Posty proponuję wywalić do kosza.
Ze swej strony przepraszam kol. Crvena Zvezda za to, że spotkała go na tym forum niezasłużona przykrość. Proszę mi wierzyć większość, znakomita większość userów to ludzie wysokiej kultury
i po tym przykrym doświadczeniu z pewnością następne pańskie wejścia i kontakty spotkają się już dużą sympatia. Szkoda by było, po tym w gruncie rzeczy marginalnym incydencie, aby Pan nas opuścił. Proszę dać nam i sobie szansę. Jestem dobrej myśli, będzie dobrze.
Pozdrawiam serdecznie Oko
Jeśli nie wiesz jak się zachować, to zachowuj się
przyzwoicie.
przyzwoicie.
Dlatego właśnie kolego każdy popełnia błędy i nie ma nikogo idealnego na świecie , ale bezsensu jest czepiać się jeden drugiego , tym bardziej że jest to forum na którym przeważają ludzie dojrzali , ja znalazłem błędy w twoim tekście ty znajdziesz jutro w moim , bądź innego kolegi z forum .
Miło że jesteś z nami i że od razu udzielasz się na forum , nie pozostając pasożytem .
Myślę jednak że cała ta afera moderator kontra ty była zbędna i nie na miejscu
WITAJ WŚRÓD TAWERNIAKÓW !
Miło że jesteś z nami i że od razu udzielasz się na forum , nie pozostając pasożytem .
Myślę jednak że cała ta afera moderator kontra ty była zbędna i nie na miejscu
WITAJ WŚRÓD TAWERNIAKÓW !
Ostatnio zmieniony 08 lip 2012, 21:54 przez wolf116, łącznie zmieniany 1 raz.
ROZBROJONY