Obrazek Obrazek Obrazek

Budujemy chronograf

Przyrządy i osprzęt do wiatrówek.
Awatar użytkownika
KACperPAN
Posty: 197
Rejestracja: 25 lip 2011, 20:12
Lokalizacja: P Pol

Post autor: KACperPAN » 27 mar 2012, 20:26

pershi pisze:Zakładam więc, że parametry energii też będą odpowiadać wynikom rzeczywistym.
Raczej tak nie będzie. Biorąc pod uwagę rodzaj śrutu - płaski, grzybek, szpic, to każdy z tych śrutów ma inny opór powierza i doleci do celu z inna prędkością co przełoży się na jego energie.
H90 Alchemiczny + DOT 4-16x42 AO MD
Mój :devil2: H125 KACperPAN/Alchemik Inside + PP 4-16x50 AOE

Awatar użytkownika
Rezor
Posty: 459
Rejestracja: 05 sty 2012, 17:11
Lokalizacja: Sadowice (DST)

Post autor: Rezor » 27 mar 2012, 20:41

A czy w chairgun po wybraniu rodzaju śruty nie jest uwzględniany automatycznie jego "współczynnik balistyczny" (nie jestem pewny tej nazwy)
Chodzi mi o tą tabelkę
Obrazek
Rozglądam się ;)

Awatar użytkownika
KACperPAN
Posty: 197
Rejestracja: 25 lip 2011, 20:12
Lokalizacja: P Pol

Post autor: KACperPAN » 27 mar 2012, 20:53

Właśnie nie wiedziałem czy jest taka opcja i stąd Mój wcześniejszy post
H90 Alchemiczny + DOT 4-16x42 AO MD
Mój :devil2: H125 KACperPAN/Alchemik Inside + PP 4-16x50 AOE

Awatar użytkownika
pershi
Posty: 324
Rejestracja: 13 lip 2009, 11:19
Lokalizacja: a stąd

Post autor: pershi » 30 mar 2012, 19:41

Rezorp23 pisze:A czy w chairgun po wybraniu rodzaju śruty nie jest uwzględniany automatycznie jego "współczynnik balistyczny" (nie jestem pewny tej nazwy)
Chodzi mi o tą tabelkę
[url=http://img198.imageshack.us/img198/9726/beztytuuuao.png]Obrazek[/URL]
I nie zawsze to się sprawdza.

Ja zrobiłem to tak:
Znałem Vo, masę śrutu i wysokość montażu.
Zero ustawiłem w wiatrówce na dystans 15m. Przestrzelałem karabinek na rożnych dystansach i zmierzyłem jak się układają (pionowo) przestrzeliny a później tak korygowałem wspomniany współczynnik, żeby w programie wyszła podobna krzywa balistyczna.

Teraz z odpowiednich wykresów mogę odczytać interesujące mnie parametry.
DE + UK + PL(JP)

Awatar użytkownika
PiTTer
Posty: 4
Rejestracja: 05 cze 2012, 10:12
Lokalizacja: Grabowczyk
Kontakt:

Post autor: PiTTer » 06 cze 2012, 12:31

Witam wszystkich,
Zamierzam zbudować ten chronograf wg projektu Kolegi radecek.
Czy ktoś posiada program do procesora ATMEGA8?
Link z 2007 roku już oczywiście nie działa, może ktoś mógłby zamieścić tu aktualny link do programu?

Pozdrawiam
Piotrek
Ostatnio zmieniony 24 lip 2012, 23:29 przez PiTTer, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
szakal.aw
Posty: 33
Rejestracja: 19 lip 2012, 18:28

Post autor: szakal.aw » 24 lip 2012, 13:30

witam kolezanki i kolegow..

probowalem sie skontaktowac z radecek w sprawie tego chronografu wie ktos moze cos na ten temat czy jeszcze mozna kupic calosc lub wszystkie czesci z prockiem zaprogramowanym i plytka do zlutowania?

pozdrawiam


Poprosimy kolegę o używanie polskich znaków . Dzięki .


KLIK <-------
Ostatnio zmieniony 24 lip 2012, 23:40 przez szakal.aw, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Woytek
Posty: 646
Rejestracja: 15 maja 2010, 19:12
Lokalizacja: Koszalin

Post autor: Woytek » 24 lip 2012, 23:01

popatrz na beżowym... tam też często są w K/S chrona robione przez niego, ceny z tego co pamiętam ok 140zł... pozdrawiam
AA Pro Sport BKL DOT
HW 97k
Crosman 3576
Hatsan 90 custom

Awatar użytkownika
szakal.aw
Posty: 33
Rejestracja: 19 lip 2012, 18:28

Post autor: szakal.aw » 25 lip 2012, 11:36

Witam dziekuje za odpowiedz, moze uda mi sie jego zlapac.

Ogolnie chcialem przetestowac jaka moc tak naprawde posiada Remington Crosmann Summit.

Jak chodzi o Polskie znaki to niestety nie mam takiej mozliwosci bo klawiatura niemiecka..

Dziekuje i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 25 lip 2012, 17:26 przez szakal.aw, łącznie zmieniany 1 raz.
Crosmann Remington Summit .177

Awatar użytkownika
wolf116
Posty: 764
Rejestracja: 27 lis 2011, 15:21
Lokalizacja: Heppenheim

Post autor: wolf116 » 25 lip 2012, 17:24

Kolego ja mam też niemiecką . Mieszkam i pracuje w Austrii i daje rade !!!

"Chcieć to móc "

PS

Zdania zaczynamy dużą literą , to klawiatura niemiecka potrafi ;)
ROZBROJONY

Awatar użytkownika
Jackowski
Posty: 25
Rejestracja: 10 lut 2012, 11:49
Lokalizacja: Tuchola

Post autor: Jackowski » 25 lip 2012, 17:47

Niedawno kontaktowałem się z Radeckiem w sprawie chrona. Odpisał tyle, że obecnie na sprzedaż nie ma nic, ale pracuje nad elektroniką do nowego w obudowie.
AA s400 + HS 4-16x50

tweety666
Posty: 4
Rejestracja: 18 sie 2012, 18:23
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: tweety666 » 18 sie 2012, 23:58

Witam chcialbym zbudować chronograf projektu radecka, i tu rodzi sie pytanie czy posiada ktoś może program na ATmege8 ? z góry dziękuję

Awatar użytkownika
wolf116
Posty: 764
Rejestracja: 27 lis 2011, 15:21
Lokalizacja: Heppenheim

Post autor: wolf116 » 19 sie 2012, 6:53

Wujek google nie gryzie ;)
ROZBROJONY

tweety666
Posty: 4
Rejestracja: 18 sie 2012, 18:23
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: tweety666 » 19 sie 2012, 15:04

Szukałem i niemogę nigdzie znaleść

Awatar użytkownika
wolf116
Posty: 764
Rejestracja: 27 lis 2011, 15:21
Lokalizacja: Heppenheim

Post autor: wolf116 » 19 sie 2012, 15:07

Poszukam , popytam jak coś dostaniesz namiary na PW
ROZBROJONY

tweety666
Posty: 4
Rejestracja: 18 sie 2012, 18:23
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: tweety666 » 19 sie 2012, 16:02

Wielkie dzięki

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości