Budujemy chronograf

Przyrządy i osprzęt do wiatrówek.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mamutowicz
-#Admini
-#Admini
Posty: 3684
Rejestracja: 02 paź 2011, 14:07
Lokalizacja: Rajcza / Thurcroft

Re: Budujemy chronograf

Post autor: Mamutowicz » 21 mar 2017, 10:45

Fajne.. Ale to ma jedną wadę.. jak zostawisz na ściółce i obrócisz się za jakąś sikorką to potem możesz nie znaleźć.. :hihi:
Nie.. no żartuję.. :)
Ale jeszcze raz - tak se zrobiłeś malunki, czy wprowadzasz wersję do menu?
Obrazek
Nie zmarnuj 1% podatku

Awatar użytkownika
radecek
Posty: 291
Rejestracja: 24 paź 2006, 20:11
Lokalizacja: Poland

Re: Budujemy chronograf

Post autor: radecek » 21 mar 2017, 16:46

Standardowo kolor czarny. Wersja camo - na indywidualne zamówienie.

zakooo
Posty: 14
Rejestracja: 15 wrz 2015, 17:23
Lokalizacja: Kraków

Re: Budujemy chronograf

Post autor: zakooo » 28 mar 2017, 6:20

Witam przymierzam się do budowy chrono, mam pytanie do was (na część juz zobie sam odpowiedziałem wiec edytowałem post żeby nie siać fermentu :P )

r 1,2,3,4,5,6,8,9,10,11 wartości tych rezystorów są podane w kilo ohm czy ohm ??
Hatsan 90

Awatar użytkownika
krolik
Posty: 69
Rejestracja: 12 sie 2011, 17:03

Re: Budujemy chronograf

Post autor: krolik » 02 kwie 2017, 15:00

Zakooo, jak zadajesz takie pytanie to lepiej sam się nie bierz za budowę chrono... ;)
Albo wpisz najpierw w Google hasło: czytanie schematów elektronicznych...
A było ich ze czterdzieści.... i dosyć na razie zmian sprzętu... :)

zakooo
Posty: 14
Rejestracja: 15 wrz 2015, 17:23
Lokalizacja: Kraków

Re: Budujemy chronograf

Post autor: zakooo » 02 kwie 2017, 21:14

zagłębiłem sie w temat i wiem już jakie banalne pytanie zadałem ;) Zmyliło mnie to, że w instrukcji część elementów była podana w kilo a część była np. 100 i nie byłem pewien czy to jest błąd i ktoś zapomniał dopisać wielkość czy domyślnie chodzi o ohm... pytanie było pisane przed godz 7 kawy nie zdążyłem wypić :) próbuje zamówić płytkę od kolegi z forum czekam na odp. a jak się nie uda to bierzemy się za papier kredowy i drukujemy, w najgorszym wypadku płytka uniwersalna ale chcę tego uniknąc bo to mało estetycznie wygląda ;) jak coś uda mi się sensownego zmontować wrzucę fotki
Hatsan 90

Awatar użytkownika
krolik
Posty: 69
Rejestracja: 12 sie 2011, 17:03

Re: Budujemy chronograf

Post autor: krolik » 05 kwie 2017, 22:54

Powodzenia. Dawaj znać jak postępy.
Wybrałeś juz mikrokontroler?
A było ich ze czterdzieści.... i dosyć na razie zmian sprzętu... :)

zakooo
Posty: 14
Rejestracja: 15 wrz 2015, 17:23
Lokalizacja: Kraków

Re: Budujemy chronograf

Post autor: zakooo » 06 kwie 2017, 5:57

Wcześniej ktoś pisał że układ działa na Atmega.
Przymierzam się do tego.
ATmega-8-16PU DIL-28W UKŁAD


W pracy mam dostęp do Programatora MPLAB PM3 więc z zaprogramowaniem też nie powinno być problemu
Hatsan 90

Awatar użytkownika
xork
Posty: 84
Rejestracja: 11 lip 2016, 9:39
Lokalizacja: Nowy Otwór Maz..

Re: Budujemy chronograf

Post autor: xork » 20 kwie 2017, 9:56

od kilku dni przeglądam temat z diy na arduinie i gdzieś mi się rzucił w oczy fragment kodu z przerwaniami i wywaleniem wyniku na serial bez zadnych dodatków taki króciutki, a teraz nie mogę tego znaleźć...może to po radziecku było...widzieliście gdzieś bo znowu brnąć strona po stronie, sami rozumiecie
już znazł żem dżem
Nie śpię, bo trzymam kredens!

stelf1
Posty: 3
Rejestracja: 15 sie 2017, 11:58

Re: Budujemy chronograf

Post autor: stelf1 » 22 kwie 2018, 18:59

witam. mozna prosic o odswierzenie linku do schematu i wsadu z 5 strony. linki pogasly. pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Mamutowicz
-#Admini
-#Admini
Posty: 3684
Rejestracja: 02 paź 2011, 14:07
Lokalizacja: Rajcza / Thurcroft

Re: Budujemy chronograf

Post autor: Mamutowicz » 22 kwie 2018, 21:17

Strona na której był - http://www.matthewmassey.com/ wygasła więc to już nie możliwe.. a raczej wątpię żeby Radecek dał Ci swój schemat.. :)
Obrazek
Nie zmarnuj 1% podatku

wiesiek1952
Posty: 8
Rejestracja: 14 mar 2017, 9:24

Re: Budujemy chronograf

Post autor: wiesiek1952 » 08 maja 2018, 12:55

Witam
Wykonałem sobie chrono, które było opisane na którejś stronie , składające się z dwóch bramek z wykorzystaniem programu Cool Edit Pro.
Problem polega na tym, że kiedy odczytuję czas na pierwszym impulsie i na drugim impulsie, różnica nie zgadza się o 0,001s z różnicą zaznaczoną podświetleniem od impulsu do impulsu.
W moim przypadku ta różnica jednej tysięcznej, to albo wiatrówka jest w limicie albo poza limitem.
Pytanie - czy jest jakiś podobny program, który by podawał czasy dokładniej (np. do czwartego miejsca), lub - czy można w Cool Edit ustawić większą dokładność?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
zulusj23
Posty: 73
Rejestracja: 17 cze 2017, 20:56
Lokalizacja: Niedrzwica Duża

Re: Budujemy chronograf

Post autor: zulusj23 » 08 maja 2018, 13:17

Może wypróbuj darmowy Audacity. Trzeba by dokładniej zbadać sprawę, ale na minimalny czas pomiaru może mieć wpływ częstotliwość próbkowania karty dźwiękowej przy zapisie i ustawienia w samym programie. Sprawdź, jak masz 44,1 kHz to przestaw na 48 albo 96 jak karta pozwoli.
DAYSTATE MK3 + DOC

wiesiek1952
Posty: 8
Rejestracja: 14 mar 2017, 9:24

Re: Budujemy chronograf

Post autor: wiesiek1952 » 08 maja 2018, 13:48

Dzięki za podpowiedź co do ustawień próbkowania. Nie pomyślałem o tym.
Program Audacity jest podobny i też pokazuje wynik do trzeciego miejsca.
Najważniejsze, że w ogóle moje chrono cokolwiek pokazuje i nawet stabilnie i powtarzalnie.
Muszę tylko znaleźć kogoś z chrono w mojej okolicy i sprawdzić swoje .

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość