Na co komu bagnet chcesz dziury w klacie robić? Bo jako EDC to sie raczej nie nadajekul3k pisze:A może coś dla prawdziwego męszczysny 6H4 !?
Jaki nóż - zapytaj zanim kupisz!
Kto był w wojsku to potrafi docenić ten bagnetkul3k pisze:A może coś dla prawdziwego męszczysny 6H4 !?
Sam posługiwałem się takim przez kilka lat, zarówno w armii jak po. Nie miałem powodu do narzekania.
Dzisiaj są lepsze i bardziej uniwersalne noże, więc "młodzież", korzystająca z odroczeń zawsze będzie krytykować
Grupa "Beaver"
www.hftbeaver.org/hft
www.hftbeaver.org/hft
Witam!
Koledzy potrzebuję noża do oprawiania jak i patroszenia zwierzyny grubej(Kornel daruj sobie teksty o skalpelu ).Na razie używam typowej fińskiej finki,jednak potrzebował bym czegoś bardziej uniwersalnego w łowisku tym bardziej do polowań pędzonych.Chodzi mi coś po głowie z folderów z szybkim otwieraniem,także w rękawicy.Nóż musi dać sobie radę przy oprawianiu tj. rozcięciu skóry, a w miarę możliwości nie niszczeniu tuszy,oraz z patroszeniem i przecinaniem jelit jak i ścięgien.Cena? maks 250-300zł.
Koledzy potrzebuję noża do oprawiania jak i patroszenia zwierzyny grubej(Kornel daruj sobie teksty o skalpelu ).Na razie używam typowej fińskiej finki,jednak potrzebował bym czegoś bardziej uniwersalnego w łowisku tym bardziej do polowań pędzonych.Chodzi mi coś po głowie z folderów z szybkim otwieraniem,także w rękawicy.Nóż musi dać sobie radę przy oprawianiu tj. rozcięciu skóry, a w miarę możliwości nie niszczeniu tuszy,oraz z patroszeniem i przecinaniem jelit jak i ścięgien.Cena? maks 250-300zł.
Stedke, my do lasu używamy Victorinoxa Dual Pro ( http://www.swissknife.pl/produkt/1152,S ... 1-MWC.html ), fajnie się nim rozcina tuszę, ma takie wykrzywione i ząbkowane ostrze. Tylko nie wiem jak z otwieraniem w rękawiczkach
Szczerze mówiąc to niewiele Ci powiem po zdjęciu.
Jeśli mam coś polecić to kute Victory szefa kuchni. Zerknij tu:KLIK
Naprawdę nieźle trzymają ostrość, ponowne jej przywrócenie też nie sprawia problemu.
Nawet "zwykłe" do mięsa mają dobre opinie, sam używam w rękojeści Fibrox.
Znajomy kucharz właśnie tymi kutymi macha i chwali.
Jeśli mam coś polecić to kute Victory szefa kuchni. Zerknij tu:KLIK
Naprawdę nieźle trzymają ostrość, ponowne jej przywrócenie też nie sprawia problemu.
Nawet "zwykłe" do mięsa mają dobre opinie, sam używam w rękojeści Fibrox.
Znajomy kucharz właśnie tymi kutymi macha i chwali.
Mówisz i masz.A więc od czego zacząć?Może od tego że ,zagajając żonę oznajmiła mi, że nie powinno komuś dawać się noży w prezencie.Ponoć to nóż może być wykorzystanym narzędziem w czasie konfliktu domowego Trudno nie będzie zatem prezentem tylko normalnym zakupem do kuchni.Ale to taka mała dygresja,teraz zatem do meritum sprawy przejdźmy.Nóż jak widać na zdjęciu niesamowicie estetycznie zapakowany.Oprócz tekturowego pudełka,piękne ,polakierowane na wysoki połysk etui drewniane.Nóż ponoć zrobiony w Hamburgu,a rozprowadzany przez sieć sklepów Tchibo.Sam nożyk(34 cm dł) wykonany bardzo estetycznie,jest dosyć ciężki, i ma dość długą rękojeść.Dla tych co mają duże"grabie" będzie mega.W ręku leży całkiem dobrze.Reszta okaże się w praktyce.Wylicytowałem go na Alle... za 86zł, czyli cena bardziej niż zadowalająca
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/90f ... 7336c.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/036 ... 12798.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/195 ... d32fd.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/18f ... fb0ed.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/382 ... 4a76e.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b2e ... 3d0fb.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/90f ... 7336c.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/036 ... 12798.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/195 ... d32fd.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/18f ... fb0ed.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/382 ... 4a76e.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b2e ... 3d0fb.html
Tygrys plus Slavka 634 z Delta Optical Classic